In onze sector, de gezondheidszorg, is het vinden van de juiste mensen in de zorg, beleidsfuncties en managementfuncties een ware opgave. Ziekenhuizen hebben tegenwoordig een eigen recruiter in dienst. Ook bedrijven als Businesscares worden regelmatig gevraagd bij het zoeken en vinden van de juiste mensen. Maar wat zijn nu die juiste mensen en waar vind je die in de huidige arbeidsmarkt?
Toen ik jaren geleden als afdelingshoofd in een Ziekenhuis werkte, had ik daar met mijn collega een trucje voor. Elke sollicitant in een leidinggevende functie werd verwelkomd met: hartelijk welkom, ga zitten, ‘wil je koffie of thee’? Achter deze ogenschijnlijk vriendelijke vraag zat een (wetenschappelijk volledig onverantwoord) idee. Wij zoeken een doorpakker, een stevige man of vrouw. Die mensen drinken koffie, liefst zwart. Geen theeleuten in zo’n functie. Uiteraard werd gekeken naar ervaring en opleiding van de kandidaat, maar toch die persoonlijke kenmerken die iemand typeert en wij meenden te kunnen beoordelen op basis van iemands voorkeur voor koffie of thee, was van wezenlijk belang.
Gelukkig doen we dat tegenwoordig een stuk professioneler en hebben we, ook bij Businesscares, betere methoden om de juiste kandidaten te selecteren voor een functie.
Vandaag moest ik opnieuw denken aan die beruchte koffie of thee methode. Ik was deze week, in mijn rol als zorgmanager in een Noordelijk ziekenhuis, op een van mijn afdelingen. Daar sprak ik een jonge vrouw. Ze viel me op door haar manier van omgaan met een personele crisis op haar afdeling. Haar afdelingshoofd is op vakantie en zij nam als dagcoördinator rustig en duidelijk de leiding over. Haar leiding werd, zichtbaar voor mij, door jong en oud geaccepteerd als iets heel vanzelfsprekends. Met bewondering keek ik naar haar optreden. Ik heb haar gecomplimenteerd en getrakteerd op een goede kop koffie.
Onderweg naar een volgend overleg overdacht ik mijn bijzondere ervaring. Wat bijzonder eigenlijk deze medewerker. Ze heeft geen ervaring als leidinggevende, is ook anders geschoold, maar weet goed haar mensen mee te nemen. Is dat nu natuurlijk leiderschap? Er gingen honderd vragen door mijn hoofd. Kijk ik wel genoeg naar de eigen talenten in het cluster waar ik leiding geef? Geef ik mensen intern wel het podium die ze verdienen? Vis ik voor talent niet te veel in een vreemde vijver en zoek ik niet te weinig in de eigen kweekvijver? Kijk ik nog wel genoeg naar het potentieel in iemand? Varen ik en de klanten waarvoor ik werk, niet te veel op ervaring, opleiding en kennis? Muzikaal zijn kun je niet leren, zou dat ook voor leidinggeven gelden?
Soms zit kwaliteit dichterbij dan je denkt, je hoeft alleen maar goed rond te kijken. Sommige mensen hebben een talent die er gewoon om vraagt om gebruikt te worden. Laten we goed zorgen voor onze eigen mensen.
Het is 20.00 uur, tijd voor een kop thee.
Simon van der Weijden