Innovatiefrustratie bij zorgprofessionals? Zo buig je dit om naar succes.

Els Reeuwijk

Els Reeuwijk is strategisch zorgadviseur en gespecialiseerd in het implementeren van zorginnovatie bij verschillende zorgorganisaties. In haar blog bespreekt ze dat de implementatie van innovatie vaak gepaard gaat met frustraties. Daarom deelt ze haar waardevolle inzichten en praktische tips om innovatie succesvol te realiseren.

Het regeerprogramma noemt innovatie maar liefst 85 keer; dat geeft wel aan hoe belangrijk het is. Toch levert het in de praktijk vaak juist innovatiefrustratie op bij de zorgprofessional. Vorige week sprak ik met een medewerker van een grote ouderenzorginstelling en zij vertelde me dat er nog steeds veel collega’s geloven dat hun organisatie uniek is. Hierdoor moet het wiel voor de aanpak telkens opnieuw uitgevonden worden, zelfs als er al bewezen innovatieaanpakken bestaan. Geen lekkere uitgangspositie voor die projectmanager die de opdracht heeft gekregen om bijvoorbeeld medicatiedispensers te implementeren.

Dit is waar de uitdaging begint.

Hoe kunnen we innovatie toegankelijker maken voor zorgprofessionals? Het begint met het uitdragen van een duidelijk veranderverhaal. Vertaal strategieën naar een verhaal dat aanspreekt, zodat medewerkers zich gehoord en gezien voelen. Wanneer ze begrijpen waarom innovatie belangrijk is, zijn ze eerder geneigd om mee te doen.

Een andere effectieve manier om innovatie eenvoudiger te maken, is door de lessons learned van andere organisaties te delen. En nog beter werkt het om zelfs het team van ambassadeurs uit te nodigen (echt, dat doen ze altijd graag). Ow, en nog een gratis tippie: weet welke medewerkers, ongeacht hun niveau, jouw innovatie-ambassadeurs zijn. Koester deze mensen! Luister als ze met briljante ideeën komen. Zeg eens JA in plaats van NEE.

Neem bijvoorbeeld telemonitoring in de tweede lijn, maar ook innovatieve oplossingen zoals slimme luiers, medicatiedispensers of toezicht via sensortechnologie in de ouderenzorg. Gupta Strategists heeft twee jaar geleden onderzoek gedaan naar bewezen zorginnovaties die arbeidskracht kunnen besparen. In het rapport staat dat de zorgsector zich in een kritieke fase bevindt door de toenemende zorgvraag en de dreigende personeelstekorten. Tegen 2040 zou 1 op de 4 werkenden in de zorg moeten werken om aan de vraag te voldoen, wat zonder ingrijpen onhoudbaar is.

Het is dus belangrijk om deze innovaties te implementeren met de handvatten die er al zijn. Hierdoor kunnen we voorkomen dat we tijd en middelen verspillen aan langdurige en frustrerende innovatieprocessen. Interesse voor innovatie wekken we door samen de successen van anderen te gebruiken als springplank voor onze eigen innovaties.

Momentum is alles! 🚀

Geschreven door Els Reeuwijk


Ben jij ook benieuwd hoe je zorginnovatie op een effectieve manier kunt implementeren? Neem gerust contact op via 06-58935723 of karsten@businesscares.nl